27 Dec

Pushbreaker - Az élet CI szerver nélkül


Ha körbenézünk, hogy milyen/mekkora projekteken dolgozunk nap, mint nap (és itt főleg a kisebb projektekre gondolok), akkor számunkra is világos lesz, hogy bizony nem minden projekt érdemli meg azt, hogy pl. Jenkins job-ot rendeljünk hozzá és a .gitlab.yml fájl is hiánycikk, netán nem is bevált gyakorlat a CI szerver a cégnél, ahol dolgozunk, mert csak KKV-knek szórjuk ki az apróbb oldalakat.

Ami viszont természetesen továbbra is fontos, az az hogy verziókövetve legyenek ezek a kódbázisok is, betartsunk bizonyos konvenciókat, ha írtunk teszteket, azokat ne törjük össze az egyes commitok során és lehetőleg a PHP mess detector se akadjon ki fájljaink láttán.  Mindezt azért, hogy a kódunk megbízható legyen, mások által átlátható és az esetleges utódunk se fakadjon sírva, ha megnyitja a projektet (ez utóbbit főleg akkor értékeljük majd, ha átvettünk egy rendesen karbantartott kódot a sok legacy borzalom után).

A cikkünkben a git kliensoldali hookjait fogjuk igénybe venni és megnézzük, hogy is tudunk bizonyos teszteket és ellenőrzéseket automatizálni a gépünkön, hogy csak olyan kódot engedjünk ki a kezünk közül, amihez jó esetben bátran adjuk a nevünket is a commit authorban.Korábban már volt szó arról, hogy pontosan mik is ezek a git hook-ok, így akinek ez nem tiszta, az itt utánajárhat. Mi most az ún. pre-push hookra fogunk koncentrálni, ami  - nevéből is kiderül  -, a push folyamat előtt fog futni és meg tudja azt akadályozni. PHP példákkal fogok dolgozni, de igazából bármilyen nyelvre rá lehet ezeket illeszteni, ahol lehetőségünk van command line meghívni a szükséges teszteket/checkstyle-t, stb.

Azt már tudjuk, hogy ezek az ún. .git/hooks mappában tanyáznak, amivel a legfőbb problémánk, hogy a Git mappája nincs verziókövetve, tehát ezeket a fájlokat nekünk kell kézzel bemásolni oda. Bevált szokás, hogy a projektben létrehozunk egy ún. support mappát, amibe pakoljuk a doksikat, hooks fájlokat, konfigokat, stb. Így mi is így teszünk majd.

Először is hozzunk létre egy üres repository-t valahol:

git init

Ezután hozzuk létre az alábbi szerkezetet:
-- src
-- test
-- support
  -- git

A support/git mappában hozzunk létre egy pre-push nevű fájlt, egyelőre az alábbi tartalommal:
#! /bin/bash


function header {
  echo "Letscode.hu combo-breaker"
}

header
exit 0

A hook egyelőre csak kiír egy sort és utána továbbengedi a futást, de mi csak azt akarjuk egyelőre látni, hogy működik-e.

Viszont a gond az az, hogy ez most nem jó helyen van, hiszen nekünk a .git/hooks mappába kellene ezt helyezni. Mivel a PHP projektek 99%-a használ composert, ezért mi ott is beiktatunk egy hookot, mégpedig az install után fogjuk megtenni mindezt. Hozzunk hát létre egy composer.json-t:
{
  "name": "letscodehu/combobreaker-dummy",
  "description": "Letscode.hu Combobreaker dummy",
  "type": "project",
  "homepage": "https://www.letscode.hu",
  "require-dev": {
   "phpunit/phpunit": "^4.8",
   "squizlabs/php_codesniffer": "^2.3",
   "phpmd/phpmd": "@stable"
  },
  "autoload": {
    "psr-4": {
      "App\\": "src/App/"
    }
  },
  "autoload-dev": {
    "psr-4": {
      "AppTest\\": "test/AppTest/"
    }
  },
  "scripts": {
    "post-install-cmd" : "cp support/git/pre-push .git/hooks/pre-push && chmod +x .git/hooks/pre-push"
  }
}

Akkor nézzük csak meg mi történik itt? Először is behúzzuk a lényeges függőségeket, phpunitot, codesniffert, mess detectort. Az autoloadert bekonfigoljuk, valamint a lényeg: amikor a composer install-t futtatjuk, utána bemásolja a support mappából a pre-push hookot a helyére és futtathatóvá teszi azt. Ezután, ha futtatunk egy composer install-t, láthatjuk is, hogy lefutott a parancs, tehát a fájl a helyére került, nem kell amiatt aggódni, hogy elfelejtjük odamásolni.

Az első lépés megvan, most magát a pushbreakert kellene tesztelni. Adjunk hozzá egy remote-ot saját szájízünk szerint:
git remote add origin <repository-url>

Ezután pedig próbáljunk egyet pusholni oda:
git push -u origin master

Láthatjuk, hogy lefutott, mikor kiírja:
Letscode.hu combo-breaker

Viszont ezzel még sokra nem mentünk, jöjjenek a konkrét lépések, először is vezessünk be egy tesztet. Ahhoz, hogy ez menjen, először is kell egy phpunit.xml:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<phpunit xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
     xsi:noNamespaceSchemaLocation="vendor/phpunit/phpunit/phpunit.xsd"
     bootstrap="vendor/autoload.php"
     colors="true">
  <testsuites>
    <testsuite name="App\\Tests">
      <directory>./test</directory>
    </testsuite>
  </testsuites>

  <filter>
    <whitelist>
      <directory suffix=".php">./src</directory>
    </whitelist>
  </filter>
</phpunit>

Roppant egyszerű, a composer autoloaderét haszáljuk és a test mappából futtatjuk a teszteket.  Ha ez megvolt, akkor az eddigi kódot kiegészítjük a pre-push fájlban:
#! /bin/bash


function header {
  echo "Letscode.hu combo-breaker"
}

function test {
 echo -e 'Running tests...\c'
 vendor/phpunit/phpunit/phpunit > /dev/null
 check $?
}

function check {
  if [ $1 == 0 ]; then
    pass
  else
    failed
  fi
}

function pass {
  echo -e "\e[32mpassed!\e[0m\n"
}

function failed {
  echo -e "\e[31mfailed!\e[0m\n"
  exit 1
}

header
test
exit 0

Na de már megint mi történik itt? Először is meghívjuk a header functiont, utána pedig a test-et. A testben kiírunk egy sort, amit nem zárunk le, elindítjuk a phpunit-ot, annak kimenetére nem vagyunk kiváncsiak ( > /dev/null), csak az exit code-jára ($?), amit átadunk a check functionnek (check $?). A check megkapja ezt a paramétert ($1) és onnan állapítjuk meg, hogy hibára futottak-e a tesztek, hogy az exit code 0-tól eltérő-e (if [ $1 == 0 ]). Ha hibára futott, akkor a failed function lesz meghívva, ami miután pirossal (\e[31m) kiírta, hogy failed, kilép mégpedig 1-es exit code-al (exit 1), ami megállítja a push folyamatát. Ha 0-val végződtek a tesztek, akkor a pass function lesz meghívva, ami csak befejezi a "running tests..." sort és utána továbbengedi a program futását.

Ahhoz, hogy ezt tudjuk tesztelni, vegyünk fel egy-egy egyszerű tesztet és tesztelendő osztályt:

src/App/Dummy.php:
<?php

namespace App;


class Dummy {

  public function comboBreaker() {
    return "c-c-c-combo breaker";
  }

}

A hozzá tartozó teszt pedig:

test/AppTest/DummyTest.php:
<?php

namespace AppTest;


use App\Dummy;

class DummyTest extends \PHPUnit_Framework_TestCase {

  /**
   * @var Dummy
   */
  private $underTest;

  public function setUp() {
    $this->underTest = new Dummy();
  }

  /**
   * @test
   */
  public function it_returns_string() {
    // GIVEN

    // WHEN

    $actual = $this->underTest->comboBreaker();
    // THEN

    $this->assertEquals("c-c-c-combo breaker", $actual);
  }

}

A kód egyébként megtalálható itt. Akkor most próbáljunk pusholni egyet!
Letscode.hu combo-breaker
Running tests...passed!

Counting objects: 15, done.
Delta compression using up to 4 threads.
Compressing objects: 100% (8/8), done.
Writing objects: 100% (15/15), 8.01 KiB | 0 bytes/s, done.

Siker! Akkor jöjjenek a következő lépések. Nem csak az a lényeg, hogy a tesztjeink lefutottak-e, hiszen a kódminőség soktényezős, ezért nézzük, hogy betartottuk-e a szabályokat, kódunk konzisztens-e és tiszta.

Toldjuk meg a pushbreakert egy plusz metódussal, ez lesz a checkstyle:
function checkstyle {
  echo -e 'Running codesniffer...\c'
  vendor/squizlabs/php_codesniffer/scripts/phpcs src --standard=PSR2 > /dev/null
  check $?
}

header
checkstyle
test
exit 0

A művelet hasonló, mint a tesztek esetén, ráengedjük az src mappára és várjuk, hogy volt-e valami hiba. A CodeSniffernek itt járhattok utána, mert mindenkinek más és más beállítások kellenek, rengeteg szabály van, amik közül válogathatunk, mi jelenleg a PSR2 által megszabott coding standard szerint vizsgáljuk a kódot.

A következő lépés a PHP mess detector lesz:
function mess_detector {
  echo -e 'Running mess detector...\c'
  vendor/phpmd/phpmd/src/bin/phpmd src text cleancode,naming,controversial,design --suffixes php,phtml > /dev/null
  check $?
}

header
checkstyle
mess_detector
test
exit 0

A mess detectornál egy kivételével az összes előre definiált ruelesetet ráengedjük, az src mappában levő .php és .phtml kiterjesztésű fájlokra, és a korábbiakhoz hasonlóan a kimenettől függően szakítjuk meg a push folyamatát.

Na mostmár elvileg azt hihetnénk, hogy minden szép és jó, viszont egy probléma még hátravan, aminek az oka a git működésében keresendő.

Tegyük fel, hogy a pushbreakerünk megfog egy hibát, majd azt gyors kijavítjuk, de nem commitoljuk be, hanem egyből újrapusholjuk azt. Bizony, a pushbreakerünk ezt szó nélkül jóváhagyja, ugyanis ő annyit lát, hogy a working directoryban levő kódban ki lett javítva, nem azt figyeli, hogy a pushal milyen kód is megy fel. Kétféle megoldás létezik arra, hogy a valóban repository-ba becheckolt kódot vizsgáljuk:

Az egyik, hogy kicheckoutoljuk egy build directory-ba, amit minden pre-push előtt/után kitakarítunk. Ezzel a gond az, hogy egy nagyobb projekt esetén ez némileg lassítja a dolgot, valamint lehet csak a script sokadik lépése során derül ki, hogy a hibát mégsem javítottuk ki és akkor vissza a kódhoz, gyors commit, utána újra.

A másik módszer az lesz, hogy megvizsgáljuk, hogy valóban mindent becommitoltunk/elstasheltünk-e és a working directory megegyezik azzal, ami felkerül. Ez utóbbit fogjuk most alkalmazni a példában:
function git_checker {
  echo -e 'Checking working directory...\c'
  if [ -n "$(git status --porcelain)" ]; then
   echo -e "\e[31mplease commit/stash your changes first!\e[0m\n"
   exit 1
  else
   echo -e "\e[32mclean!\e[0m\n"
  fi
}

header
git_checker
checkstyle
mess_detector
test
exit 0

A tesztek lefutása előtt megvizsgáljuk a git status paranccsal, hogy van-e olyan változás a working directory-ban, ami nincs becommitolva és ha van, akkor megállítjuk a folyamatot, ha nincs, akkor minden mehet tovább. Ha esetleg szeretnénk még megalázóbbá tenni a hibákat, akkor feltelepíthetjük az mplayer csomagot:
sudo apt-get install mplayer

Ezután kiegészíthetjük a következő sorral a fail function-t:
mplayer support/git/sad-trompone.mp3 > /dev/null 2>&1

Természetesen ehhez szükség lesz a sad-trompone.mp3-ra is, ami itt található. Ezután bármikor hibára fut a scriptünk, azt hanggal is a tudtunkra hozza, kollégáink legnagyobb örömére.Nos ennyire futotta most, láthattuk, hogy is lehet viszonylag könnyedén ellenőrízni automatizáltan a saját gépünkön. Ez jól jöhet akár van CI szerverünk, akár nem, ugyanis minél előbb vesszük észre a hibákat, annál hamarabb tudunk rájuk reagálni. Persze nehéz bevezetni az ilyesmit, akár egymagunk vagyunk, akár százan dolgozunk a projekten, lesz ellenállás az ilyenekkel szemben, de még mindig jobb ha így derül ki, amolyan titokban, mintsem körbekürtölje a jenkins, hogy biza Te voltál az, aki eltörte a buildet. Értelemszerűen limitáltak a lehetőségeink egy ilyen futtatókörnyezetben, lévén nem akarunk egy órát várni, míg felmegy a push, na meg a komolyabb integrációs, selenium teszteket nem itt fogjuk futtatni, viszont a gyorsabban végrehajtható ellenőrzések számára egy igen korai pont lehet mindez.

A példában szereplő példaprojektet >>itt<< találjátok.
Update: Mivel kommentben jelezték, hogy a lint kimaradt, ezért azt is hozzáadnám itt.

Ez azért lehet fontos, mert nem minden fájlt tesztelünk és a checkstyle sem tökéletes ezen a téren, mert habár a legtöbb ilyen lehetséges parse errort észreveszi, de mégsem a PHP értelmezőt futtatjuk a fájllal szemben, hanem tokenekre bontva vizsgáljuk azt.
function lint {
  echo -e 'Checking for syntax errors...\c'
  for file in `find src test -type f -iname "*.php" -o -iname "*.phtml"`
  do
    php -l $file > /dev/null 2>&1
    if [ $? != 0 ]
    then
      failed
    fi
  done
  pass
}

A fenti kódrészletben a find-al lekérjük rekurzívan az src és test mappában található fájlokat és kiválogatjuk közülük a php és phtml kiterjesztésűeket, majd azok ellen futtatunk egy syntax ellenőrzést és ha hibát találunk, akkor megállítjuk a push-t, ahogy a korábbiakban is tettük. Ezt a git_checker és a checkstyle közé tettem:
header
git_checker
lint
checkstyle
mess_detector
test
exit 0

Hozzászólások betöltése
2014-2017 © Letscode.hu. Minden jog fenntartva. Build verzió: 1.2.37

Mik azok a sütik?


As is common practice with almost all professional websites this site uses cookies, which are tiny files that are downloaded to your computer, to improve your experience. This page describes what information they gather, how we use it and why we sometimes need to store these cookies. We will also share how you can prevent these cookies from being stored however this may downgrade or 'break' certain elements of the sites functionality.

Áltálnos információkat nyújthat ez a Wikipedia cikk a HTTP sütikről...

Hogy használjuk a sütiket?


We use cookies for a variety of reasons detailed below. Unfortunately is most cases there are no industry standard options for disabling cookies without completely disabling the functionality and features they add to this site. It is recommended that you leave on all cookies if you are not sure whether you need them or not in case they are used to provide a service that you use.

Sütik kikapcsolása


You can prevent the setting of cookies by adjusting the settings on your browser (see your browser Help for how to do this). Be aware that disabling cookies will affect the functionality of this and many other websites that you visit. Disabling cookies will usually result in also disabling certain functionality and features of the this site. Therefore it is recommended that you do not disable cookies.

A sütik amiket mi használunk


This site offers newsletter or email subscription services and cookies may be used to remember if you are already registered and whether to show certain notifications which might only be valid to subscribed/unsubscribed users.

In order to provide you with a great experience on this site we provide the functionality to set your preferences for how this site runs when you use it. In order to remember your preferences we need to set cookies so that this information can be called whenever you interact with a page is affected by your preferences.


Harmadik féltől származó sütik


In some special cases we also use cookies provided by trusted third parties. The following section details which third party cookies you might encounter through this site.

This site uses Google Analytics which is one of the most widespread and trusted analytics solution on the web for helping us to understand how you use the site and ways that we can improve your experience. These cookies may track things such as how long you spend on the site and the pages that you visit so we can continue to produce engaging content.

For more information on Google Analytics cookies, see the official Google Analytics page.

The Google AdSense service we use to serve advertising uses a DoubleClick cookie to serve more relevant ads across the web and limit the number of times that a given ad is shown to you.

For more information on Google AdSense see the official Google AdSense privacy FAQ.

We also use social media buttons and/or plugins on this site that allow you to connect with your social network in various ways. For these to work the following social media sites including; Facebook, will set cookies through our site which may be used to enhance your profile on their site or contribute to the data they hold for various purposes outlined in their respective privacy policies.


More Information


Hopefully that has clarified things for you and as was previously mentioned if there is something that you aren't sure whether you need or not it's usually safer to leave cookies enabled in case it does interact with one of the features you use on our site. However if you are still looking for more information then you can contact us through one of our preferred contact methods.

Email: fejlesztes@letscode.hu

Bezárás